Det finns en hel uppsjö av aktiviteter att hitta på tillsammans med sin hund och endast ens fantasi (och även hundens intresse) sätter gränser. En bulldogg kanske inte är den mest passande hunden för agility till exempel liksom en egensinnig basenji inte är den bästa hunden att träna lydnad med. Men det finns faktiskt några aktiviteter som går att anpassa efter hunden och som de flesta kan vara med på. En av dessa är dog parkour, som innebär att hunden får öva upp sin balans genom att hoppa upp på olika föremål och på så sätt stärka både självförtroendet och balansen. Du behöver inte heller köpa någon utrustning för att göra detta utan här utgår man från vad som finns i omgivningen. Det enda du behöver är en välsittande sele till hunden, för att kunna stötta den vid balansgång till exempel. Ta med dig hunden ut och se er vanliga promenadrunda med nya ögon – vad finns det för föremål att balansera på? Detta funkar precis lika bra var du och hunden än befinner er i världen. Klicka här om ni har planer på att flytta utomlands.
Tänk på att värma upp hunden innan det är dags att börja med parkouren, så att den inte sträcker sig eller skadar sig. Ta för vana att alltid gå en promenad med hunden innan, då får den både värma upp och bli rastad innan ni sätter igång med träningen. Vanliga saker att använda i dog parkour är bänkar, stolpar, staket, murar, nedfallna träd och så vidare. Du kan låta hunden börja med enkla saker som att hoppa upp på en bänk, för att sedan öka svårighetsgraden. Om hunden inte är van vid att hoppa så låt den inte hoppa upp på för höga saker till att börja med, och lyft gärna ned den igen för att den inte ska behöva hoppa själv. Att balansera på ett nedfallet träd eller en mur är utmanande för hunden och gör att den får träna på sin kroppsmedvetenhet. Det viktiga är att det inte blir för svårt för hunden, utan den ska tycka att det är roligt och bli motiverad att fortsätta träningen.
Dog parkour handlar inte bara om att hoppa upp på saker utan det finns en mängd andra övningar att träna på vilket gör att det går att anpassa träningen beroende på hund. En vanlig övning är att låta hunden ställa sig på bakbenen och balansera med frambenen på ett träd till exempel. Du kan också träna hunden i att backa och gå baklänges, det kanske låter simpelt men det är nog så avancerat för hunden som verkligen får tänka till och öva på sin kroppskontroll. Den här metoden livar upp promenaderna och du kommer snart att få en hund som självmant vill hoppa upp på varje bänk den ser, mot en godis förstås.