Det finns otaliga tillfällen vi av olika anledningar behöver ta hunden med oss i bilen. Ibland ska vi åka långt och länge, och ibland är det bara en liten bit, men oavsett hur långt det är måste vi se till att även hunden reser tryggt och säkert.
Att man inte får ha hunden lös i bilen har väl de flesta förstått, men ändå ser man ibland hundar som sitter lösa i passagerarsätet fram eller härjar runt i baksätet. Vad skulle hända om hunden fick för sig att skutta fram till föraren och sätta sig i knäet eller börja klättra på ratt eller växelspak? Eller om föraren måste panikbromsa, vad händer då med hunden? Vi vet ju att det är livsfarligt för oss själva att krocka eller panikbromsa om vi inte har bälte på oss, och hunden kan flyga en bra bit i bilen. Den kan även skada andra passagerare. För allas trevnad är det därför bäst att följa trafikregler om transport av djur och lastsäkerhet. Men hur hittar man detta då, och vad gäller egentligen?
Hos Jordbruksverket kan man läsa bland annat följande:
- Man får endast ha djur i personbilens bagage om man kan se dem ifrån personutrymmet.
- Man måste ha säkrat djuret för inbromsning.
- Minst var sjätte timme måste hunden rastas och erbjudas vatten.
- Hunden får förvaras högst tre timmar i stillastående bil men aldrig lämnas ensam om temperaturen kan stiga över 25 grader inne i bilen.
- Att binda hunden vid bilens dragkrok är förbjudet.
- Hunden ska kunna stå och ligga i en naturlig ställning under transporten.
- Hund och löst bagage får inte dela samma utrymme utan måste avgränsas från varandra.
- Hunden måste ha god ventilation och skugga under transporten.
- Är hunden dräktig och ska föda inom två veckor får den inte transporteras längre än fem mil.
Hur stor bur man ska till hunden regleras av dess storlek, och här hittar du vad som gäller. Valet av bil spelar givetvis också stor roll för hundägaren. Vet man med sig att man kommer att vara ute och åka mycket bil till och från träning och tävling kan det vara en god idé att välja en modell som har plats för hundgrindar eller bur. Hyundai har flera modeller som passar bra för aktiva hundägare.Expressen skriver en del bra tips angående hund i bil och vad man ska tänka på och det kan vara värt att ta en titt för att säkerställa att man transporterar sin hundkompis på bästa sätt.
Har man en liten bil eller en sedanmodell kan bilbälte vara ett bra alternativ till hundbur. Hunden måste då ha en särskild sele som uppfyller vissa krav, och det är väldigt viktigt att man har en godkänd sele samt att man använder den på rätt sätt. Ett krockprov med husdjur visar vikten av att ha rätt utrustning och följa bruksanvisningen. Så länge man följer lagar och föreskrifter har man gjort vad man kan för att transportera sig själv och sitt djur på säkrast möjliga sätt, så se nu till att din hund sitter säkert i bilen!